четвер, 22 січня 2015 р.

Ми - це Україна!



    Сьогодні, українці відзначають без применшення велике національне свято - День Соборності України!
   День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
     22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехословаччині. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з’їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави на базі «закарпатського П’ємонту».
Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення за участю 30 тис. люду, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю.

    Ця акція стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР згуртувалися й 21 січня 1990 р. організували «живий ланцюг» міжКиєвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. Від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова.
1024px-День_єдності._Акт_Злуки_(1990)
   Останнім часом традиція створення «живих ланцюгів», що символізують єдність українського народу почала відновлюватися. 
   Отже, сподіваємося, що це свято свободи, віри національно духу і єднання всіх українців, нарешті примирить і об'єднає українців проти спільного ворога, який зараз прагне розколоти України. Єднаймося!!!!
Кордон тодішньої України відображений на карті “Соборна Україна”, яка вийшла друком у Львові за ініціативи благодійного фонду “Україна – Русь”


  П.С. Нагадуємо, що у відділі діє книжкова виставка  «Моя, соборна, суверенна…», присвячена до Дня Соборності України.





Немає коментарів:

Дописати коментар