понеділок, 24 лютого 2014 р.

Масляна неділя

    Мені найдзвичайно приємно повідомити вам, що сьогодні почалася масляна неділя!!! Це одне з найулюбленіших і найочікуваніших мною свят, тому, що ці семиденні веселощі присвячені проводам холодної зими і закінчуються символічною зустріччю весни. Пахощі квітів, повітря наповнюється мелодійним шумом дерев і трав, відчуття свіжості огортає всіх нас...Скоро весна...
     Свято, що являється передвісником весни, стає ще бажанішим, адже кажуть, що той хто його не зустріне буде цілий рік жити в злиднях і поневіряннях. Тож, зустрічайте Масляну, смажте млинці, пийте ароматний чай і веселіться))



      Отже, пропоную ближче познайомитись з кожним днем Масляної, що має своє особливе значення:
Понеділок - зустріч. До понеділка добудовували гойдалки, балагани. Починали пекти млинці. Перший млинець віддавався убогим на помин покійних.
Вівторок - загравання. Хлопці та дівчата запрошували один одного покататися з гірок, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих.
Середа - ласуни. У цей день зять приходив «до тещі на млинці». Крім зятя теща запрошувала і інших гостей.
Четвер - широкий розгул. З цього дня народ вдавався до всіляких потехам : крижаних горах, балаганів, гойдалок, кулачних боїв.
П'ятниця - вечірки тещ. Тепер уже зять запрошував в собі гості тещу і пригощали її млинцями.
Субота - посиденьки зовиці. Молода невістка запрошувала в гості зовицю (сестру чоловіка). У цей день невістка повинна подарувати зовиці небудь цікавий подарунок.
Прощена неділя. В останній день Масляної просять один у одного вибачення, кланяються в ноги, звільняючись від гріхів перед Великим постом. У відповідь потрібно сказати: «Бог простить».







Смачних млинців, вам!))

П. С. Більш детальну інформацію, ви можете отримати із інформаційних посилань справа на сторінці блогу)


Немає коментарів:

Дописати коментар