пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Масляна пятниця - тещині вечори

   Майже підходить до кінця Масляниця. Сьогодні пятниця (що відносить до так званої широкої частини Масляниці до якої входить: четвер, пятниця, субота і неділя), що в народі називається - "тещині вечори". Цілий ряд  звичаїв Масляниці в цей день було направлено на прискорення весіль і сприянню молоді у знаходженні собі підходящої пари. Дуже багато уваги і почестей чинився на масниці щойно побрались.
   Традиція цього свята вимагає  щоб вони обов'язково ошатні і красиві виїжджали «в люди» у спеціально вбраних і розмальованих санях, а також у цей день наносили візити всім, хто гуляв у них на весіллі, щоб молодята урочисто під численні пісні скочувалися з крижаної гори. Але найголовнішою подією на святі яке було пов'язане з молодятами, було, як правило, відвідування тещі зятями, для яких вона заздалегідь готувала і, звичайно ж пекла традиційні млинці.
   У деяких місцях «тещині млинці» відбувалися на ласуни, тобто в середу на масляного тижня, але могли приурочиваться до п'ятниці. Якщо в середу зяті гостювали у своїх тещ , то в п'ятницю зяті влаштовували «тещині вечори» запрошували на млинці. Був зазвичай і колишній дружка, який грав ту ж роль, що і на весіллі, і отримував за свої клопоти подарунок. Звана теща (існував і такий звичай) зобов'язана була надіслати з вечора все необхідне для приготуання млинців: сковорідку, ополоник тощо, а тесть посилав мішок гречаної крупи і коров'яче масло. Неповага зятя до цієї події вважалося соромом і образою, і було приводом до вічної ворожнечі між ним і тещею.


Бажаю всім вдалого дня!
П.С. Якщо хтось має свої власні унікальні рецепти приготування млинців, пишіть нам)))

Немає коментарів:

Дописати коментар